Błonnik i jego znaczenie

Błonnik i jego znaczenie

Błonnik pokarmowy to jedna z najczęściej wykorzystywanych substancji przy usprawnianiu perystaltyki jelit. Okazuje się jednak, że błonnik ma wiele innych, ciekawych właściwości. Herbalfan pokazuje, jakie znaczenie dla funkcjonowania organizmu ma błonnik pokarmowy.

Czym jest błonnik pokarmowy i gdzie występuje?

Błonnik pokarmowy to włókno, na które składają się roślinne wielocukry oraz ligniny oporne na działanie enzymów trawiennych. Dzięki temu reguluje on funkcjonowanie układu pokarmowego oraz rozwój flory bakteryjnej jelit. Błonnik spotkamy w produktach roślinnych (nasiona, bulwy, owoce, liście). Są w nim więc występujące w roślinach polisacharydy (czyli: hemiceluloza, celuloza, gumy, pektyny) oraz niepolisacharydy (kutyny i lignina). Zawiera on też skrobię oporną na działanie enzymów trawiennych powstającą podczas ogrzewania produktów skrobiowych w zbyt małej ilości wody. Taką spotkamy w płatkach zbożowych, makaronach czy innego typu produktach zbożowych.

Błonnik – czy może uratować Ci życie?

Może on zmniejszyć ryzyko śmierci spowodowanej różnymi schorzeniami. Tę tezę obronili naukowcy drukujący na łamach „American Journal of Epidemology”, gdzie opisano badania wykonane na niemalże milionowej populacji. Ponadto błonnik potrafi zapobiec takim chorobom, jak: otyłość, cukrzyca insulioniezależna, choroby układu krążenia, kamica żółciowa, nowotwór jelita grubego, zaparcia, żylaki odbytu, zapalenie wyrostka itd.

Ile go spożywać?

Kwestia polecanej ilości spożywania błonnika od dawna nie jest sprecyzowana. Na przykład zdaniem Amerykańskiego Ministerstwa Rolnictwa, na każde 1000 kcal ma przypadać minimum 16g błonnika. Niemniej większość z nas spożywa najczęściej produkty wysoko przetworzone lub po prostu przetworzone. Jako że jakość naszej żywności często pozostawia wiele do życzenia, nie dostarczamy sobie odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego. To jeden z głównych powodów, dla którego warto suplementować naturalny błonnik.

Pomoc z apteczki Ojca Grzegorza

Naturalnym preparatem zawierającym błonnik owsiany i błonnik z babki jajowatej jest suplement diety z apteczki Ojca Grzegorza Sroki – Regulobon [klik]. W jego składzie znajdziemy także bakterie pro biotyczne, dzięki czemu przyczynia się on do poprawy zdrowia na wielu poziomach, poczynając od dbałości o perystaltykę jelit i o stan flory bakteryjnej tamże. Ułatwia on również wydalanie, reguluje masę ciała, wspomaga oczyszczanie organizmu, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Beta-glukan, który znajduje się w błonniku owsianym ma prawdopodobnie działanie przeciwnowotworowe. Zatem nie bez powodu składnik ten znajdziecie w preparacie Regulobon!

2 thoughts on “Błonnik i jego znaczenie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *